Vauvaperheohjaus

Tukea odotusaikana sekä vauvan syntymän jälkeen
Vauvan syntymä voi kuormittaa perhettä monella tavalla. Lähes jokainen äiti on synnytyksen jälkeen herkistynyt ja mielialat vaihtelevat. Herkistyminen auttaa äitiä vastaamaan vauvan tarpeisiin. Synnytyksen jälkeinen masennus voi ilmaantua täysin yllättäen tai tulla hiipien ja syvetä vähitellen. Masennuksen oireina on usein unettomuus, itkuisuus, syyllisyydentunteet ja halu eristäytyä. Joskus oireet voivat alkaa jo odotusaikana. Apua kannattaa hakea mikäli alakuloisuus tuntuu kestävän pitkään.
Myös parisuhde muuttuu vauvan syntymän myötä ja uusissa rooleissa voi olla hakemista. Vanhemmuuteen asettuminen ei välttämättä tapahdu ihan hetkessä, ja vanhemmat voivat kuormittua uudessa elämäntilanteessa.
Vauvaperheohjauksen tavoitteena on
- tukea varhaista vuorovaikutusta vauvan ja vanhempien välillä
- tukea vanhemmuutta ja parisuhdetta
- ennaltaehkäistä vanhempien uupumista ja äidin masennusta
- auttaa perhettä löytämään omat voimavaransa ja toimivia verkostoja tuekseen
- ilon löytäminen vauvasta ja perhearjesta
Vauvaperheohjaajan tavoittaa parhaiten puhelimitse ja työskentely suunnitellaan perheen tarpeiden mukaan. Toiminta on perheelle maksutonta. Tapaamiset voivat olla työntekijän työhuoneella, etänä tai kotikäynteinä.
Uniohjausta avopalveluna
Vastasyntyneet vauvat nukkuvat suurimman osan vuorokaudesta, ja valveillaolo muodostuu pääosin syömisestä. Pikkuhiljaa unen määrä vähenee, ja pisimmät unijaksot alkavat sijoittua yöhön ja vauva alkaa valvoa enemmän päiväaikaan. Joskus näin ei tapahdukaan, vaan vauvalla on epäsäännöllinen vuorokausirytmi, joka kuormittaa vanhempia. Tällöin apua saa uniohjauksesta, jossa työntekijän kanssa pohditaan keinoja tukea vauvan unta ja löytää perheelle sopivampi vuorokausirytmi. Uniohjauksessa tukea saa yksilöllisesti ja perheen tarpeiden mukaan.
Seuraavista linkeistä pääset lukemaan lisää vauvan unesta ja katsomaan videoita
Vauvan uni – Vauvaperhehttp://vauvaperhe.fi
Doula -synnytystukihenkilötoiminta
Vapaaehtoisdoula on koulutettu synnytystukihenkilö, joka tarjoaa tukea perheille, joissa on erityisen tuen tarve. Erityisen tuen tarve on laaja käsite. Sillä tarkoitetaan sellaisia taloudellisia, terveydellisiä tai sosiaalisia tilanteita, joiden johdosta tulevan vauvan vanhempien on tärkeää saada tukea odotukseen ja synnytykseen.
Palvelu on asiakkaalle maksutonta, eikä lähetettä tarvita. Yhteyttä voi ottaa asiakas itse, läheinen tai työntekijä.